Mikroflora jelit określa ryzyko i zakres zawału u szczurów

13 stycznia 2012, 10:04

Bakterie jelitowe i ich metabolity mogą wpływać na nasilenie zawału serca. W przyszłości badanie składu mikroflory (rodzajów oraz stężenia bakterii) będzie zapewne użytecznym sposobem wyliczania prawdopodobieństwa zdarzeń sercowo-naczyniowych u danej osoby. Poza tym naukowcy sugerują, że podanie probiotyków przyspieszyłoby rekonwalescencję pacjentów przechodzących operacje serca czy angioplastykę.



Różne rodzaje szczęśliwości inaczej wpływają na ekspresję genów

30 lipca 2013, 11:00

Różne rodzaje szczęśliwości inaczej wpływają na ekspresję genów.


Umiarkowane ilości piwa chronią kobiety przed zawałem

25 września 2015, 09:50

U kobiet, które piją piwo najczęściej 1-2 razy w tygodniu, ryzyko zawału jest o 30% niższe niż u kobiet, które piją go bardzo dużo lub nie piją w ogóle. Wskazują na to wyniki szwedzkiego studium Kvinnostudien, w ramach którego losy 1462 pań śledzone są już od niemal pół wieku.


Lepsze funkcjonowanie poznawcze po kakao i czekoladzie

30 czerwca 2017, 11:42

Czekolada nie tylko dobrze smakuje, ale i poprawia funkcjonowanie poznawcze. Dzieje się tak, bo flawanole z kakao mają działanie neuroprotekcyjne.


Wyciąg z nasion awokado ma obiecujące właściwości przeciwzapalne

15 marca 2019, 12:32

Ekstrakt z nasion awokado (ang. colored avocado seed extract, CASE) ma obiecujące właściwości przeciwzapalne.


Frytki© Lililicencja: Creative Commons

Smażone potrawy mogą uszkadzać serce

28 września 2007, 11:46

Hamburgery, frytki czy inne tłuste pokarmy poddawane obróbce w wysokiej temperaturze mogą szkodzić sercu w jeszcze inny sposób niż opisywany dotąd w literaturze medycznej. Naukowcy zaobserwowali, że powstające wtedy w dużych ilościach końcowe/zaawansowane produkty glikacji (ang. advanced glycation end products, AGEs) powodują krótkotrwałe, ale znaczące zaburzenia kurczliwości naczyń krwionośnych.


Pożyteczne wykorzystanie chwastów

28 sierpnia 2009, 08:56

Kudzu (Pueraria lobata), inaczej ołownik łatkowaty, to szybko rosnące pnącze z rodziny bobowatych, które kiedyś wykorzystywano w USA do zapobiegania erozji gleby. Teraz roślina stała się uciążliwym chwastem i porasta niemal 10 mln akrów gruntu w południowo-wschodnich stanach. Okazuje się jednak, że ekstrakt z jej korzeni stanowi świetny suplement dla ludzi z zespołem metabolicznym (Journal of Agricultural and Food Chemistry).


Pożyteczne azotany

2 lutego 2011, 12:08

Od kilkudziesięciu lat uważa się, że nieorganiczne azotany są szkodliwe dla zdrowia. Tymczasem zespół ze szwedzkiego Karolinska Institutet dowodzi, że azotany poprawiają funkcjonowanie mitochondriów komórkowych.


Kobiety z chorobami serca częściej rodzą dziewczynki

20 kwietnia 2012, 09:52

Kobiety z chorobami serca częściej rodzą dziewczynki. Podczas wystąpienia na Światowej Konferencji Kardiologii dr Azin A. Alizadehasl z Uniwersytetu w Tebrizie ujawniła, że w jej studium aż 75% z 216 dzieci urodzonych przez 200 kobiet z chorobami serca to dziewczynki.


Tłuszczowy metabolit do leczenia serca

22 lipca 2014, 14:09

Najnowsze badania japońskich naukowców na myszach wytwarzających własny kwas eikozapentaenowy (EPA) - związek z grupy kwasów omega-3 - wykazały, że są one chronione przed chorobami serca i że ich serce lepiej funkcjonuje.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy